Katalog umiejętności
Specjalizacja Nr 1 „Choroby przeżuwaczy”
Lekarz weterynarii – specjalista z zakresu chorób przeżuwaczy posiada wiedzę z zakresu fizjologii i patologii organizmu przeżuwaczy oraz ich możliwości produkcyjnych.
W swoim postępowaniu lekarsko-weterynaryjnym kieruje się zasadami etyki, dobrostanu oraz działa zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Kończąc studia specjalizacyjne oraz zdając egzamin ze specjalności nr 1 „Choroby przeżuwaczy” posiada następujące umiejętności:
- oceny dobrostanu,
- określenia ras,
- zastosowania osiągnięć genetyki w hodowli,
- układania dawek pokarmowych dostosowanych do cyklu reprodukcyjnego,
- fazy laktacji oraz wieku,
- oceny prawidłowego żywienia,
- analizy raportów wynikowych,
- żywienia zwierząt chorych,
- oceny higieny paszy, w tym jej wartości żywieniowych, zagrożeń dla zdrowia i produkcji oraz stosuje obowiązujące przepisy w tym zakresie, oceny rozprzestrzeniania chorób zakaźnych i zaraźliwych,
- postępowania administracyjnego w odniesieniu do chorób podlegających obowiązkowi zwalczania oraz obowiązkowi rejestracji,
- zwalczania, zapobiegania i leczenia chorób zakaźnych,
- diagnostyki różnicowej chorób zakaźnych i niezakaźnych,
- diagnozowania, leczenia i prowadzenia profilaktyki chorób inwazyjnych,
- rozpoznawania chorób metabolicznych i niedoborowych, podjęcia ich leczenia i profilaktyki,
- rozpoznawania chorób układu pokarmowego, zastosowanie w tym celu nowoczesnych metod diagnostycznych, podjęcia prawidłowej terapii i zalecania działań profilaktycznych,
- diagnozowania, terapii i zapobiegania chorób skóry,
- rozpoznawania, terapii i zapobiegania chorób układu oddechowego,
- diagnostyki chorób układu krążenia, moczowego, nerwowego, ich leczenia i profilaktyki,
- rozpoznawania chorób racic i kończyn, ich terapii i profilaktyki,
- opisu zasad prawidłowej korekcji racic,
- oceny stanu fizjologicznego i patologicznego układu rozrodczego samicy oraz samca,
- stosowania nowoczesnych metod biotechnik rozrodu,
- diagnozowania zaburzeń rozrodu w stadzie,
- sprawowania opieki nad zdrowiem i produkcją stada, stosując metody wspomagające zarządzanie,
- rozpoznawania ciąży,
- wykonywania zabiegów operacyjnych na narządzie rodnym,
- udzielania pomocy porodowej,
- rozpoznawania zaburzeń ciąży, okresu okołoporodowego oraz
- międzyciążowego,
- oceny stanu płodności i produkcyjności stada
- oceny stanu fizjologicznego i patologicznego gruczołu mlekowego
- prowadzenia terapii mastitis,
- stosowania prawidłowej profilaktyki mastitis,
- określania jakości higienicznej mleka,
- wykonywania koniecznych zabiegów chirurgicznych z zastosowaniem znieczulenia oraz nowoczesnego sprzętu,
- prowadzenia profilaktyki chorób cieląt, diagnostyki występujących chorób oraz prawidłowej terapii,
- wykonywania sekcji zwłok, pobierania materiału do badań, opisu zmian anatomopatologicznych,
- stosowania antybiotyków, chemioterapeutyków, hormonów, środków higieny i innych preparatów zgodnie z ich przeznaczeniem i okresem karencji,
- posługiwania się nowoczesnym sprzętem diagnostycznym (USG, endoskopia) oraz stosowania nowoczesnych diagnostycznych metod laboratoryjnych,
- ü analizy ekonomicznej wskaźników weterynaryjnych ( wskaźników płodności) w stosunku do pojedynczych zwierząt oraz całego stada,
- analizy ekonomicznej produkcji mleka i mięsa w fermie,
- korzystania z programów opieki lekarsko-weterynaryjnej nad
- stadem (wspomagane zarządzanie)
- współpracy, dialogu, doradztwa z personelem gospodarstwa,
- dążenia do uzyskania określonych celów gospodarstwa ( fermy ).
PYTANIA – ZAGADNIENIA egzaminacyjne
ZDROWIE I ROZRÓD BYDŁA
FIZJOLOGIA i PATOLOGIA GRUCZOLU MLEKOWEGO – BYDŁO
Występowanie i znaczenie zapaleń gruczołu mlekowego u przeżuwaczy
Podział zapaleń gruczołu mlekowego - rodzaje
Kliniczne zapalenia gruczołu mlekowego
Nad ostre i ostre zapalenie gruczołu mlekowego krów
Przewlekłe zapalenie gruczołu mlekowego – mastitis chronica u bydła
Podkliniczne zapalenia gruczołu mlekowego u bydła - mastitis subclinika
Metody ograniczenia ilości komórek somatycznych w mleku krów
Mastitis mycotica u krów- etiologia, patogenez, terapia, profilaktyka
Colimastitis – coliform mastitis )
Mastitis mycoplasmatica
Zapalenia gronkowcowe.
Zapalenia paciorkowcowe
Profilaktyka zapaleń gruczołu mlekowego u bydła – program 5 punktowy
Dój mechaniczny u krów- które jego czynności przyczyniają się do wywołania mastitis
Drobnoustroje wywołujące mastitis ( 4 grupy):
Drobnoustroje zakaźne – wywołujące mastitis
Drobnoustroje środowiskowe – wywołujące mastitis
Drobnoustroje oportunistyczne –wywołujące mastitis
Inne drobnoustroje wywołujące mastitis ( grzyby, drożdżaki, algi )
Grupa drobnoustrojów – Major pthogenes
Grupa drobnoustrojów - Minor pathogenes
Jakość higieniczna mleka – wymogi
Rodzaje terapii mastitis
Diagnostyka mikrobiologiczna zapalenia wymienia.
Ocena jakości higienicznej mleka
Badanie kliniczne gruczołu mlekowego, Badanie terenowe i laboratoryjne mleka
Zasada działania urządzeń udojowych
Środki higieny stosowane w fermach bydła mlecznego
Układ obronny wymienia
ZABURZENIA FUNKCJI JAJNIKÓW - bydło
Nowa klasyfikacja acyklii i nieczynności jajników
- Acyklia typu I ( afunkcja jajników )
- Acyklia typu II ( przetrwałe pęcherzyki jajnikowe )
- Acyklia typu III ( torbiele pęcherzyka jajnikowego u krów )
- A cyklia typu IV ( ciałko żółte rzekomociążowe )
Anoestrus ( brak rui )
Nieczynność jajników ( afunkcja )
Ciałko żółte rzekomociążowe ( ciałko żółte przetrwałe )
Torbiele pęcherzyków jajnikowych
Cicha ruja
Zjawisko powtarzania u krów
ZABURZENIA FUNKCJI MACICY
Stany zapalenie błony śluzowej macicy u krów ( endometritis ):
- poporodowe metritis ( puerperal metritis )
- kliniczne endometritis ( clinical endometritis )
- subkliniczne endometritis ( subclinical endometritis )
- ropomacicze ( pyometra )
Skutki stanów zapalnych błony śluzowej macicy dla rozrodu
Możliwości zastosowania oznaczeń hormonów płciowych w rozrodzie krów
FIZJOLOGIA PROCESÓW ROZRODU
Fizjologia zapłodnienia u ssaków
Okres zarodkowy u bydła.
Typy łożysk u zwierząt
Matczyne rozpoznanie ciąży
PATOLOGIA CIĄŻY I PORODU
Zaburzenia okresu ciąży
Śmierć zarodków
Ruja w czasie ciąży
Ronienia nie zakaźne
Ronienia na tle zakaźnym
Zatrzymanie łożyska
Skręt ciężarnej macicy
Wypadanie pochwy i macicy
Zaburzenia okresu poporodowego
Osłabiona i brak inwolucji macicy p.p.
Lochia poporodowe
Wskaźniki płodności stosowane w ocenie rozrodu krów
Programy synchronizacji i resynchronizacji u krów
Metody superowulacj u krów
Ruja u bydła – objawy, metody wykrywania
Wyznaczanie optymalnego terminu sztucznej inseminacji
Metody superowulacji u bydła
CHOROBY ZAKAŹNE
BRD – etiopatogeneza, symptomatologia, zwalczanie,
IBR/IPV - etipatogeneza, programy zwalczania
BVD-MD – etipatogeneza – programy zwalczania
Objawy kliniczne otrętu u bydła
Najczęstsze choroby zakaźne małych przeżuwaczy,
Zaburzenia metaboliczne u małych przeżuwaczy,
Przepisy prawne dotyczące rozrodu
Wymagania weterynaryjne dla buhajów wprowadzanych do centrum pozyskiwania nasienia zgodnie z Rozporządzeniem MRiRW z dnia 20 maja 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do nasienia bydła.
Nadzór weterynaryjny nad materiałem biologicznym.
Akty prawne określające warunki weterynaryjne rozrodu zwierząt oraz zasady sprawowania nadzoru nad rozrodem zwierząt przez lekarzy weterynarii.
Wymagania weterynaryjne dla rozpłodników używanych w punktach kopulacyjnych oraz stad lub gospodarstw z których pochodzą.
Zakres badań okresowych reproduktorów w punktach kopulacyjnych.
Warunki weterynaryjne , zatwierdzenia zespołu pozyskiwania zarodków i zespołu produkcji zarodków.
Wymagania weterynaryjne dla zwierząt od których pozyskuje się zarodki.
Wymagania weterynaryjne dla pozyskiwania , obróbki, przechowywania i transportu zarodków, które mogą być przedmiotem handlu.
Wymogi weterynaryjne dla prowadzenia punktu kopulacyjnego.
Wymogi weterynaryjne dla nasienia pochodzącego z krajów trzecich.
Wymogi weterynaryjne dla zwierząt będących dawcami nasienia.
Warunki weterynaryjne działalności Centrów Pozyskiwania nasienia.
Ż Y W I E N I E A ZABURZENIA METABOLICZNE
Ketoza - różne barwy ketozy
Ketoza subkliniczna
Stłuszczenie wątroby i ketoza
SARA subkliniczna kwasica żwacza
Żywieniowe uwarunkowania zaburzeń przebiegu rui u krów mlecznych
Różne metody żywienia krów w okresie przedporodowym.
Zagrożenia okresu okołoporodowgo.
Żywienie mineralno-witaminowe w okresie przejściowym
Profilaktyka żywienia hipokalcemii
Profilaktyka hipomagnezemii
Ujemny bilans energetyczny ( ang. UBE negative Energy balance )
BCS
Choroby biegunkowe u cieląt i bydła